Συνέντευξη στο psychology.gr

Στα πλαίσια της ενότητας Συνεντεύξεις Ειδικών Ψυχικής Υγείας έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Γιάννη Αγγελή. Ο κ. Αγγελής μίλησε στο Psychology.gr και στην Χρύσα Πράντζαλου, για τη σωματική ψυχοθεραπεία την οποία ακολουθεί. Απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με την πρώτη συνεδρία ψυχοθεραπείας και συζητήσαμε μαζί του μια ποικιλία θεμάτων γύρω από το πλαίσιο της ψυχοθεραπείας.

Παρακάτω, θα βρείτε τις ερωτήσεις που της υποβάλαμε, αλλά και τις απαντήσεις του ειδικού.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς κ. Αγγελή…

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο τμήμα της κοινωνικής εργασίας που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Έκανα την πρακτική μου άσκηση στην Νορβηγία και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο ατόμων με αναπηρίες Skolevein, στην πόλη Γκριμσταντ. Μετέπειτα ειδικεύτηκα στη σωματική ψυχοθεραπεία, αποφοιτώντας από το κέντρο Βίλχελμ Ράιχ- Ελληνικό Ινστιτούτο νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, εργάστηκα εθελοντικά στο 18 Ανω, ως συντονιστής θεραπευτικής ομάδας.

Επίσης έχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού. Επιπλέον είμαι εγγεγραμμένο μέλος του συλλόγου κοινωνικών λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), της πανελλήνιας ένωσης σωματικών ψυχοθεραπευτών ( Π.Ε.Σ.Ω.Ψ), και της ευρωπαϊκής ένωσης για την σωματική ψυχοθεραπεία (EABP).

Αυτή την περίοδο εργάζομαι ως κοινωνικός λειτουργός παρέχοντας συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη σε ευπαθείς ομάδες, ενώ παράλληλα διατηρώ ιδιωτικό γραφείο ως ψυχοθεραπευτής, παρέχοντας θεραπεία σε εφήβους και ενήλικες, ενώ δραστηριοποιούμαι ακόμα και στο συντονισμό ομάδων αυτογνωσίας.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στον τομέα της ψυχολογίας;

Από έφηβος καθώς ήμουν, μου ασκούσε μια γοητεία το περιθώριο. Η άλλη άκρη της πόλης, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ, που θεωρούσα και θεωρώ ακόμα, πως υπάρχουν σπουδαία διδάγματα ζωής. Έτσι λοιπόν αποφάσισα, να σπουδάσω κοινωνικός λειτουργός. Κατόπιν και ωριμάζοντας με τα χρόνια, έχοντας ξεκινήσει ήδη την προσωπική μου θεραπεία, συνειδητοποίησα πως η επαγγελματική μου ζωή, θέλω να αποτελείται από δυο πυλώνες. Ο ένας είναι το να λαμβάνω συνεχώς ερεθίσματα, για να εξελίσσομαι πνευματικά ως άνθρωπος και ο δεύτερος είναι, αυτό που κάνω να έχει νόημα.

Το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή περικλείει και τα δυο. Η επαφή σου με τον εσωτερικό κόσμο των άλλων, σε βοηθάει να φωτίζεις τις δικές σου σκοτεινές πλευρές και πως βοηθώντας τους άλλους να εξελιχθούν, βρίσκεις ένα ουσιαστικό νόημα ύπαρξης σε αυτό το κόσμο.

Τι ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ακολουθείτε στη δουλειά σας;

Ακολουθώ την σωματική ψυχοθεραπεία.

Μιλήστε μας λίγο γι αυτή την προσέγγιση.

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία είναι ένας σημαντικός κλάδος της ψυχοθεραπείας και αποτελεί μια ιδιαίτερη θεραπευτική προσέγγιση με πλατιά επιστημονική και θεωρητική βάση. Έχει μακρά ιστορία, η οποία απαρτίζεται από πληθώρα επιστημονικών γνώσεων και δημοσιεύσεων βασισμένων σε έγκυρες θεωρητικές θέσεις.

Παρόλο που στηρίζεται σε ψυχολογικές και ψυχοδυναμικές θεωρίες και χρησιμοποιεί έννοιες όπως το υποσυνείδητο, η μεταβίβαση, οι μηχανισμοί άμυνας, κλπ., εστιάζει στη λειτουργική σχέση νου-σώματος, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των τομών και των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα τους.

Κοινή πεποίθηση όλων των επιμέρους προσεγγίσεών της είναι ότι το σώμα αντανακλά όλη την προσωπικότητα και ότι υπάρχει μια λειτουργική ενότητα ανάμεσα στο νου και το σώμα. Στη Σωματική Ψυχοθεραπεία ο όρος «σώμα» δεν ταυτίζεται με την καθαρά βιολογική διάσταση του σώματος, και δεν υπάρχει ιεραρχική σχέση ανάμεσα στο νου και το σώμα, ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα. Είναι και τα δύο λειτουργικές και αλληλεπιδρώσες όψεις του συνόλου της ανθρώπινης ύπαρξης. Ενώ άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις θίγουν ελάχιστα αυτή την οπτική, η Σωματική Ψυχοθεραπεία τη θεωρεί θεμελιώδη.

Ποια είναι τα σημαντικά σημεία αυτής της προσέγγισης;

Τα σημαντικά στοιχεία, είναι πως χρησιμοποιώντας τη ζωτικότητα και τη σοφία του σώματος, μπορούμε να αντέξουμε και να υπερβούμε δυσκολίες όπως το άγχος, η κατάθλιψη, ο πανικός, το ψυχικό τραύμα. Οι πρόσφατες έρευνες γύρω από τη νευροφυσιολογία των συναισθημάτων, δικαιώνουν τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν το σώμα.

Διάσημοι ερευνητές όπως ο Gerald Edelman (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής), ο Henri Laborit, ο Antonio Damasio και άλλοι, έδειξαν την στενή σχέση που έχουν οι σωματικές εμπειρίες με τις ασυνείδητες λειτουργίες του κατώτερου εγκεφάλου. Η συναισθηματική και νοητική μας ζωή, καθώς και η διαμόρφωση του Εγώ και της συνείδησης, εξαρτώνται και πηγάζουν από αυτές.

Οι θετικές αλλαγές που επιδιώκει η κάθε ψυχοθεραπεία στον νοητικό-συναισθηματικό κόσμο του ατόμου, όταν υποστηρίζονται από την κινητοποίηση του σώματος, δημιουργούν βαθύτερες διορθωτικές εμπειρίες σε βραχύτερο χρόνο, καθώς νέα μάθηση γίνεται αισθητή σε περισσότερα επίπεδα του Εαυτού.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που διστάζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία;

Ότι το μοναδικό πράγμα που έχει να χάσει, είναι οι αλυσίδες του και πως η άγνοια μακροπρόθεσμα οδηγεί στη δυστυχία και σε έλλειψη νοήματος.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας με νέους ασθενείς/πελάτες…

Στην πρώτη συνεδρία, προσπαθώ να δημιουργήσω μια ζεστή ατμόσφαιρα μεταξύ εμένα και του νέου θεραπευόμενου, εισαγάγοντας τον σε θέματα που αφορούν την διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Επίσης αφήνω χώρο, να μου κάνει οποιαδήποτε ερώτηση θέλει, που αφορά την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, τον τρόπο που δουλεύω και την προσέγγιση που ασκώ. Πιστεύω ακράδαντα, πως ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στο γραφείο μου, έχει δικαίωμα να με γνωρίσει και να με κρίνει, αν μπορώ η όχι να τον συνοδέψω στο ταξίδι της αυτογνωσίας.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος;

Για ψυχοσωματικά συμπτώματα, κρίσεις πανικού, άγχους, καταθλίψεις και ζητήματα που αφορούν θέματα αυτοεκτίμησης και δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις και πολλά άλλα βέβαια.

Επιγραμματικά, τι θα προτείνατε σε κάποιον που βιώνει πολύ άγχος στην καθημερινότητα του;

Ότι το άγχος είναι ένα σημάδι που δίνει το σώμα μας, και μας λέει τρανταχτά, πως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε, τον τρόπο που ζούμε. Το ερώτημα που γεννιέται, είναι, αν θα το κάνουμε!

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο δυνατό σας σημείο σαν ψυχοθεραπευτής;

Θεωρώ ότι δυο είναι τα δυνατά μου σημεία. Πρώτον, πως έχω δουλέψει πολλές ώρες με τον εαυτό μου σαν θεραπευομένος και συνεχίζω ακόμα. Αυτό σημαίνει, ότι ξέρω καλά την διαδικασία της ψυχοθεραπείας, τις δυσκολίες και τις διακυμάνσεις της και την λύτρωση, που μπορεί να προσφέρει, αν δεσμευτείς σε αυτήν βέβαια. Επίσης προσπαθώ να είμαι ένας άνθρωπος ανοιχτός σε όλα τα ερεθίσματα. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής, είναι η εξειδίκευση.

Προσπαθώ να μελετώ πολλά πεδία πέρα από την επιστήμη της ψυχοθεραπείας. Ακόμα ασχολούμαι και με την τέχνη σαν δημιουργός και αποδέκτης, γιατί είμαι πεπεισμένος πια, πως όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος της γνώσης και της επίγνωσης σου, τόσο περισσότερο, μπορείς να βοηθήσεις και να στρέψεις προς την ίαση, τον ανθρώπινο ψυχισμό.

Θέλετε να μας πείτε κάτι περισσότερο σχετικά με την ενασχόληση σας με την τέχνη;

Αγαπώ πολύ την τέχνη της γραφής, και τον Δεκέμβριο του 2019, είχα την χαρά, να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο, που ονομάζεται ”Εξέγερση” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αέναον.